Kurubaklagiller Nelerdir? Kuru Baklagillerin Faydaları Nedir?
Sarı, kırmızı, yeşil, beyaz-krem, kahverengi ve siyah renklerde olabilen kuru baklagiller yuvarlak ve yassı tohumlardır. Çorba türlerinde kahverengi olanlar, salatada ise yeşil olanlar kullanılır. Kurubaklagil yemekleri çeşitlerini tüketmek sağlığa çok faydalıdır. Her baklagilin kendine has lezzeti, yemekleri ve faydası bulunur. Yazımızın ilerleyen kısımlarında bu faydaların neler olduğunu görebilir ve neden daha fazla kuru baklagil tüketmemiz gerektiğini de anlayabilirsiniz.
Kurubaklagil Nedir?
Özellikle kış aylarında kuru baklagil yemekleri sofraların vazgeçilmezleridir. Binlerce yıldır insanların tükettiği besin kaynakları olarak kabukların içerisindeki çekirdekler kurutularak elde edilir. Bitki ailesi olarak havadaki azotu biriktirdiklerinden bulundukları toprağı da iyileştirme özellikleri vardır.
Yüksek oranlarda protein, karbonhidrat, lif, demir ve B vitamini içeriği ile insan sağlığında önemli rol oynarlar. Örneğin, posa ve nişasta içeriği şeker hastalığı riskini azaltmada etkilidir. Kuru baklagil ürünlerinden hazırlanan yemekler C vitamini ile birlikte tüketilirse demir emilimi daha da kolaylaşır.
Sağlık ve gıda ile ilgilenen beslenme uzmanları özellikle kuru baklagil ürünlerini sağlık açısından önermektedir. Olgunlaşmış tohum olarak tüketildiklerinden protein ve karbonhidrat içeriği fazladır. Yüksek oranda aminoasit içeriği bu tohumları protein açısından zengin yapar. Kurubaklagil çeşitleri seçeneklerinin tanelerinin iç kısmında nişasta dış kısmında ise posa bulunur. Yağ içeriği bakımından düşük içeriğe sahiptir. Kolesterol içeriği 0’dır. İnsan sağlığına çok çeşitli faydaları vardır.
Kurubaklagiller Nelerdir?
Kuru baklagiller nelerdir diye baktığımızda çok çeşitli seçenekle karşılaşırız. Türk ve dünya mutfaklarında sıklıkla tercih edilen çeşitleri arasında başta fasulye, nohut, mercimek gelir. Sonrasında ise bakla, börülce, bezelye ve barbunya yer alır. Sık kullanılan kuru baklagillerin özelliklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Kuru Fasulye: Sindirimi zor olan fasulyenin, kabuğu çıkarılırsa gaz yapma durumu da ortadan kalkar. 100 gram beyaz fasulyede 22 gr protein bulunur. Yağ ve et gibi ürünlerle birlikte pişirilirse besin değeri artar. Besin değeri bakımından en iyi fasulye soya fasulyesidir.
Nohut: Nohutun lezzeti pişirilme şekline göre artar. Fasulyeden sonra mineral ve protein bakımından en zengin olan kurubaklagil çeşididir. 100 gramında 20 gram protein bulunur. Nohut yemeklerini yapmak için nohudu ıslatma işleminden geçirmek gerekir.
Bakla: Protein ve fosfor bakımından zengindir. Zeytinyağlı yemeği oldukça lezzetlidir.
Bezelye: Nişasta yanında fosfor, B vitamini ayrıca protein açısından da oldukça zengindir. Lezzetlidir ve sindirimi kolaydır. Garnitür ve yemek olarak tüketilebilir.
Mercimek: Fosfor, çinko, potasyum, bakır, manganez, magnezyum ve B vitamini içerikleriyle sağlığa oldukça faydalıdır. Bol miktarda protein ve karbonhidrat içerir. Polifenoller ve lif bakımında da zengindir.
Kuru baklagiller listesi elbette bundan daha uzundur. Ayrıca kendi içerisinde de çeşitlenebilir. Mesela, mercimek sıklıkla yeşil mercimek olarak kullanılsa da hem kırmızı hem de yeşil mercimekte kullanılan kuru ürünler arasındadır. Ayrıca soya fasulyesi de sağladığı faydalar açısından tüketimi gün geçtikçe artan seçenekler arasındadır.
Kuru Baklagillerin Faydaları Nelerdir?
Sağlık ve beslenme uzmanları tarafından yapılan çalışmalarda kuru baklagil çeşitlerinin çok faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Kuru baklagillerin faydaları saymakla bitmez. Sağlığa birçok açıdan fayda sağlayan bu tarz baklagillerin öne çıkan faydaları şu şekilde sıralanabilir;
• LDL kolesterolü yanı sıra trigliserit seviyelerini de düşürür. HDL kolesterol seviyesini ise yükseltici bir etki gösterir.
•Kalp ve damar hastalık riskini azaltır. Lipit profillerini düzeltip, kan basıncı seviyelerini düzenler.
• Yeterli miktarda tüketildiğinde kiloyu azalttığına dair bulgular da vardır.
• Kuru baklagiller iyi bir folik asit kaynağıdır. Bu sebeple de kanseri önlemeye yardımcı olurken kanser riskini de azaltır.
• Hem folat hem de potasyum içeriğiyle kalp dostudur.
• Bağışıklık sistemini destekler.
• Vücudun direncini artırır.
• Lif içeriği sayesinde kabızlığa iyi gelir.
• Demir eksikliği riskini düşürür.
• Konsantre olmaya ve uyku düzenine iyi gelir.
Kurubaklagillerin Besin Değeri Nedir?
Kuru baklagiller besin değeri açısından oldukça zengindir. Kurubaklagil nedir faydaları nelerdir gibi soruları yanıtlarken besin değerlerine bakmak gerekir. Kuru baklagiller 2 gramdan daha az yağ, 100 gramda 20-25 gram protein, 5 gram posa içeriği ile dikkat çeker. Bununla birlikte kalsiyum, demir, çinko, manganez ve bakır mineralleri bakımından zengindir. B vitaminlerinden niasin, tiamin, riboflavin ve folik asit içeriği onları önemli bir besin haline getirir. Ayrıca içeriklerinde E vitamini de fazlaca bulunur. Kuru baklagiller besin değerleri açısından sağlığa çok faydalı gıdalar arasında ön sıralarda yer alır.
Kuru Baklagiller Nasıl Saklanır?
Kuru baklagil çeşitleri seçeneklerinin sağlıklı tüketimi için muhafaza koşullarına dikkat etmek gerekir. Ağzı çok güzel şekilde kapanan kavanoz ya da bez torba tercih edilebilir. Nem olmayan ortamda, ışıktan uzak saklanmalıdır. Kuru baklagiller nasıl saklanmalı sorusunu yanıtlarken alınan ürünün son kullanma tarihine bakmak gerektiğini de hatırlatalım. Bu açıdan da bir yıldan eski ürünler satın alınmamalıdır.
Saklama koşullarında nemden korumak önemlidir. Nemli ortam küf ve böceklenmeye neden olur. Nemden, ışıktan ve güneşten uzakta kuru bir ortamda kavanoz ya da bez torbada saklayabilirsiniz. Kuru ürünleri mutlaka kuru, nemsiz, ışıktan uzakta muhafaza edilmelidir.
Kurubaklagil Yemek Önerileri
Kuru baklagil yemekleri arasında barbunya pilaki lezzetiyle öne çıkan bir yemektir. Çok lezzetli ve sağlık açısından da faydalıdır. Bir diğer lezzetli yemek önerisi ise etli kuru
fasulyedir. Lezzetiyle sofraları şenlendiren etli kuru fasulye biraz zahmet ister. Pratik haşlanmış bezelye ile yapabileceğiniz kıymalı bezelye yemeği de çok lezzetli bir yemektir.
Pratik haşlanmış kuru baklagil seçenekleri ile daha kolay ve lezzetli şekilde yemekler yapabilirsiniz. Barbunya pilaki için haşlanmış barbunya kullanabilirsiniz. Hazır kuru baklagilleri ıslatmaya gerek kalmadan hemen pişirmek mümkündür. Çok daha pratik şekilde istediğiniz yemeği çok kolay hazırlayabilirsiniz. Kuru baklagilleri yemek yapmak için geceden ıslatmak gerekir. Hazır ürünler sizi bu dertten kurtarır. Hazır kuru baklagil seçenekleri ile her istediğinizde kolayca yemek yapabilirsiniz.
Kuru Baklagil Salata Önerileri
Hem lezzetli hem de sağlıklı öğünler için kuru baklagil salatalarını tercih edebilirsiniz. Kurubaklagil salatası yaparken hazır ürünleri tercih ederek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Börülce salatası sağlığa çok faydalı ve lezzetli bir seçenektir. Börülcenin sağlığa birçok faydası vardır. Gelişmekte olan çocuklara haftada bir kez börülce yemeği yedirmek faydalı olur.
Protein deposu nohutlu salata da lezzetli ve sağlıklı bir öğün seçeneğidir. Kuru baklagiller ile çok çeşitli salatalar yapılabilir. Zayıflamak isteyen kişiler için bu salatalar mükemmel bir tercihtir. Kuru baklagiller tok tutma özelliği sebebiyle diyet listelerine de girerler. İçeriğindeki lif sebebiyle de sindirim sistemini düzenlemeye destek olur. Bu açıdan da kuru baklagil yemekleri ve salataları sağlıklı bir yaşamı destekleyen beslenme planının bir parçasıdır. Sağlıklı beslenmek için siz de kuru baklagil yemeklerini ve salatalarını sofranızdan eksik etmeyin.
Börülce Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kuru baklagillerde protein var mı?
Kuru baklagiller diğer vitamin mineraller yanı sıra protein açısından da oldukça zengindir.
Kuru baklagiller yazın nasıl saklanır?
Güneş ışınlarından uzak, nem olmayan, kuru bir yerde ağzı kapalı kavanozda saklanabilir. Son kullanım tarihi bu ürünlerin tüketimi açısından önemlidir.