Bakliyat Nasıl Saklanır? Saklamanın Yolları

28-08-2023 14:17
Bakliyat Nasıl Saklanır? Saklamanın Yolları

Besin değeri yüksek bakliyatlar Türk mutfağının vazgeçilmez besinleri arasındadır. Ancak lezzetli yemekler yapmak için doğru şekilde bakliyat saklama yapmak gerekir. Doğru muhafaza edilen bakliyatlar uzun süre tazeliğini ve lezzetini koruyacaktır.

Bakliyat çeşitleri besin değerleri açısından insan sağlığına faydalıdır. Fasulye, nohut, börülce, pirinç, bulgur, mercimek gibi bakliyatlar içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde beslenme rutinine sağlık katar. Düzenli olarak bakliyat tüketmek sağlıklı beslenmeye doğru atılacak önemli bir adımdır. Bakliyatlar bir kez satın alındıktan sonra her zaman yemek yapmaya hazır olarak değerlendirilebilir. Bakliyatlar uzun süre dayandıklarından sıklıkla tercih edilen hem lezzetli hem de besleyici besinler arasında yer alır. Ancak bakliyatları doğru şekilde muhafaza etmek önemlidir.

Ancak bakliyat saklamanın da ince noktaları vardır. Bunlara uymazsanız çok çabuk böceklenip, içerisinde kelebekler oluşabilir. Bakliyat nasıl saklanır diye merak ediyorsanız, bakliyatları taze ve besleyici tutmanın yollarını bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Kuru Bakliyat Nasıl Saklanır?

Kuru bakliyatlar severek tüketilen gıdalar arasında yer alır. Doğru saklanmadığında hızlı şekilde bozulabilirler. Bu sorunu yaşamamanız için sizin için kuru bakliyat nasıl saklanır sorunu cevaplayıp kuru bakliyat saklamanın ince detaylarını öğrenmenizi sağlayacağınız. 

Sağlıklı gıda tüketimi açısından bakliyatların doğru saklanması çok önemlidir. Böceklenme ve renk değişimi gibi sorunlar bakliyatlarda sık görülen sorunlardır. Nemli ve sıcak ortamlar bu tür sorunların oluşması için ideal ortamlardır. Doğru şekilde saklanırsa bakliyat çeşitlerinin kullanım ömürleri de uzar. 

Saklamak için öncelikle bakliyatları kontrol edip bozuk taneleri ayırmak gerekir. Bakliyatı paketinden çıkartıp bir tepsiye dökerek bozuk taneleri ayıklamalısınız. Minik taşları, yabancı maddeleri ya da bozuk taneleri ayırmadan muhafazaya geçmemelisiniz. 

Dengeli karbonat ve zengin protein içeriği ile nohut gibi bakliyatlar doğru saklanmalıdır. Bakliyatları saklamaya geçmeden önce ayıklama işleminden geçirmelisiniz. Ardından istediğiniz bir yöntem seçerek bakliyatı muhafaza edebilirsiniz.

Bakliyatları Saklamanın Yolları

Bakliyatlar dengeli beslenmede önemli bir yere sahiptir. Baklagil ürünler genellikle paket halinde satılır. Paket açıldıktan sonra ayıklama işlemi yapılmalıdır. Bu işlemden sonra bakliyatı cam kavanoz, bez torba ya da derin dondurucu gibi yöntemlerle saklamak mümkündür. 

Saklama işlemlerinde kullanılan özel yöntemler vardır. Bakliyatı muhafaza ederken defne yaprağı kullanılabilir. Ayrıca sarımsak ya da tuz da kullanılabilir. Bulgur gibi bakliyatları bu tür yöntemlerle daha uzun muhafaza etmek mümkündür. Unutulmamalıdır ki doğru muhafaza edilmiş bakliyatlar hemen kullanıma hazır olurlar.


Cam Kavanoz Kullanımı

Cam kavanoz, bakliyatları doğru muhafaza etmek için en sık tercih edilen saklama yollarından birisidir. Cam kavanozda muhafaza etmek birçok avantaj sunar. Örneğin, cam kavanozdaki ürünleri dışarıdan kontrol etmek mümkündür. Kavanoz üzerine etiket yapıştırarak farklı bakliyatlar için kolay seçme imkânı yaratabilirsiniz.

Ancak her şekilde kurubaklagiller cam kavanoza koymadan önce ayıklanmalıdır. Ayıklanan baklagilleri cam kavanoza koyarak saklamak ömürlerini uzatacaktır. Ayrıca cam kavanozu nemden, güneşten ve sıcaktan uzak bir yerde tutmalısınız. Pirinç gibi çok sık kullanılan bakliyatları özellikle kolay ulaşabileceğiniz kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Lavabo etrafı gibi suya yakın yerlerden uzak tutmalısınız. Su bakliyatlar için zararlıdır. Bu açıdan da bakliyatların su olan ortamdan uzak tutulması gerekir. Cam kavanozun ağzının sıkı kapatılması hava almaması dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Cam kavanozda bakliyatlarınızı sağlıklı şekilde saklayabilirsiniz.

Bez Torba Kullanımı

Bakliyatlarda küflenme sorununun önüne geçmek için bez torbada saklama yöntemi tercih edilebilir. Bez torbada bakliyat saklama kolay muhafaza yöntemlerinden birisidir. Bez torbada saklanan bakliyatı korumak için de aynı şeyler geçerlidir. Nemden, sıcaktan ve güneşten uzak ortamda muhafaza edilmelidir. 

Bez torbada neredeyse tüm bakliyatları muhafaza etmek mümkündür. Beslenmede önemli yere sahip olan baklagiller bitkilerin tohumlarıdır. Bu tohumlar doğru saklanmazsa böceklenme, bozulma gibi sorunlar ortaya çıkar. Bez torbaya koymadan önce baklagilleri ayıklamak, temizlemek gerekir. Mercimek gibi tüm bakliyatları bez torbada güvenle saklayabilirsiniz. Ancak arada kontrol etmekte de fayda vardır.

Derin Dondurucuda Saklama

Bakliyatları saklamanın bir diğer yolu da derin dondurucuda saklamaktır. Barbunya, nohut ya da fasulye gibi bazı bakliyat çeşitleri sorunsuz şekilde derin dondurucuda saklanabilir. Bu tür bakliyatları haşlayarak ya da olduğu gibi derin dondurucuya atabilirsiniz. Yazın bakliyat nasıl saklanır diye merak ediyorsanız derin dondurucu yöntemini deneyebilirsiniz. Saklama kabına koyarak bakliyatları derin dondurucuda saklamak mümkündür. Kapaklarını sıkıca kapatmak gerekir. Saklama kaplarında, ağzı sıkıca kapalı şekilde derin dondurucuda bakliyat saklanabilir.

Defne Yaprağı ile Saklama

Cam kavanoz ya da bez torbada sakladığınız bakliyatın içine defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Defne yaprağının bakliyatları koruma etkisi vardır. Bakliyat uzun süre nasıl saklanır sorusunu cevaplarken defne yaprağının etkisinden bahsedebilirsiniz. Çünkü defne yaprağını bakliyat saklarken koruyucu görevi görür. Defne yaprağı kullanarak çok daha uzun süre bakliyatları ilk günkü halleriyle muhafaza edebilirsiniz. 

Sarımsak ile Saklama

Mutfaklarda çok yönlü kullanma kapasitesi sunan sarımsak bakliyat saklama konusunda da işe yarar. Cam kavanozda ya da bez torbada ya da saklama kabında muhafaza edilen bakliyatların yanına sarımsak konabilir. Sarımsağın bakliyatı koruyucu özelliği vardır. Böceklenme, küflenme gibi sorunların önüne geçer. Sarımsağı bakliyatları saklamada koruyucu bir etken olarak değerlendirebilirsiniz.

Tuz Kullanarak Saklama

Bakliyatları saklarken tuz eklemek bakliyatların küflenmesini, böceklenmesini ya da bozulmasını önlemeye yardımcı olur. Tuz bakliyatların korunmasında etkilidir. Cam kavanoz, bez torba ya da saklama kabında muhafaza edilen bakliyatlara tuz eklenebilir. Bu yöntem de sık kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak tuz koyarken aşırıya kaçmamak önemlidir. Yemek yaparken tuzdan iyi şekilde ayırmanız gerekir.

Nemden Koruma

Bakliyatların kuru ortamda saklanması çok önemlidir. Nem bakliyatta böceklenme, küflenme gibi istenmeyen sorunlara yol açar. Nemli ortamdan uzak tutulmayan bakliyatlar çabuk bozulur. Kuru, karanlık ve serin ortamda saklanması gerekir. Bakliyatı nemden korumak için lavabo gibi suyun yakın olduğu yerlere koymamak gerekir. Su ve nem bakliyatın düşmanıdır. Bakliyatı uzun süre saklamak için nemli ortamdan uzak tutmalısınız.

Güneşten Koruma

Güneş ışınları ve sıcaklık bakliyatlara zarar verir. Bakliyatların çabuk bozulmasına neden olur. Bakliyatlar güneşten uzak bir ortamda muhafaza edilmelidir. Ortam sıcaklığı en fazla 20 derece olmalıdır. Bakliyatlar güneş gören yerde tutulmamalıdır. Bakliyatlar yüksek sıcaklıkta hemen bozulur. Bakliyat saklarken hangi yöntemi kullanırsanız kullanın mutlaka güneşten uzak kalmasını sağlayın.

Vakumlu Saklama

Sızdırmazlık mekanizması bulunan vakumlu saklama kapları bakliyat saklamak için uygundur. Vakumlu saklama kabına bakliyatı koyduktan sonra havayı tamamen keser. Vakumlu saklama kabına bakliyat koyduktan sonra kabı nem olmayan, güneşten uzak, kuru ve serin bir yerde saklamalısınız.

Paketli bakliyat nasıl saklanır diye merak ediyorsanız bu yöntemlerden birini tercih edebilirsiniz. Saklama yerinize bağlı olarak birden fazla yöntemi bir arada da kullanarak bakliyatlarınızı sorunsuz bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.


Bakliyat Saklama Hakkında Sıkça sorulan Sorular

Bakliyatlar neden kurtlanır?

Nem ve güneş ışığı gibi faktörler kurtlanmaya yol açabilir. Ayrıca içerisinde bozuk taneler olan bakliyatlarda kurtlanma yapabilir.

Bakliyat buzdolabında saklanır mı?

Evet. Bakliyatlar buzdolabında saklanabilir. İsterseniz haşlayarak isterseniz de doğal halleri ile saklayabilirsiniz.

Paketli bakliyat neden böceklenir?

Ne yazık ki paketli bakliyatlar da böceklenebilir. Paketlerin içerisinde bozuk veya küflenmiş taneler diğer tanelerin de bozulmasına ve paketin böceklenmesine neden olabilir. Ayrıca paketlerin hava alması sonucu da böceklenme olabilir.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.